cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Μεγάλη επιτυχία του Τμήματος Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου: Πρώτο Βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό από το ITU στο “Social Electricity”

Μεγάλη επιτυχία του Τμήματος Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου: Πρώτο Βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό από το ITU στο “Social Electricity”

Το Τμήμα Πληροφορικής ανακοινώνει ότι σε διεθνή διαγωνισμό για Πράσινες Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (2nd Green ICT Application Challenge), που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union, ITU), ο υποψήφιος διδάκτορας Ανδρέας Καμηλάρης έχει πάρει το πρώτο βραβείο με την ερευνητική εφαρμογή «Κοινωνικός Ηλεκτρισμός» (Social Electricity). Το πρώτο βραβείο περιλαμβάνει χρηματικό ποσό 3,000 δολαρίων, καθώς επίσης όλα τα έξοδα για συμμετοχή στην απονομή του βραβείου στο Παρίσι, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, όπου θα γίνει και μια παρουσίαση της εφαρμογής στα πλαίσια του ITU Green Standards Week. Σχετική ανακοίνωση βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.itu.int/ITU-T/climatechange/greenict/201206/index.html. Η επιτυχία αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου του κύρους και μεγέθους του οργανισμού ITU (193 χώρες μέλη και πέραν από 700 άλλα μέλη από ιδιωτικές οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα). Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε το 1865 και είναι ο εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας (Information and Communication Technologies, ICTs).

camel-award

Η εφαρμογή Social Electricity είναι υλοποιημένη μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Κύπριους πολίτες να κατανοήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν μέσω συγκρίσεων με την αντίστοιχη κατανάλωση των φίλων τους καθώς και με την συνολική κατανάλωση στην γειτονιά/οδό/χωριό/επαρχία στην οποία διαμένουν. Μόνο μέσω αποτελεσματικών και ρεαλιστικών συγκρίσεων μπορεί ο καταναλωτής να αντιληφθεί την ενεργειακή του συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο, οι Κύπριοι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν εάν καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας, και αυτή η συνειδητοποίηση αναμένεται ότι θα τους ωθήσει να εργαστούν ώστε να μειώσουν την κατανάλωση τους καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλουν κάθε διμηνία.

camel-award2

Ο Αντρέας Καμηλάρης είναι διδακτορικός φοιτητής στο Εργαστήριο Δικτύων (Networks Research Laboratory, NetRL), του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Αντρέα Πιτσιλλίδη. Το NetRL, ασχολείται κυρίως με την έρευνα σε ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών. Η εφαρμογή Social Electricity αποτελεί μέρος της γενικότερης έρευνας του εργαστηρίου, που αφορά τρόπους εκμετάλλευσης της κοινωνικής δικτύωσης για πιο αποτελεσματική περιβαλλοντική συνειδητοποίηση των πολιτών. Για την εκπλήρωση του έργου αυτού έχουν προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες τους οι φοιτητές του τμήματος Διομήδης Παπαδιομήδους, Γιώργος Ταλιαδώρος και Μάριος Μιχαήλ.

Την εφαρμογή αυτή στηρίζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και κυρίως το τμήμα Πληροφορικής της Αρχής, το οποίο παρέχει κάθε διμηνία τις οικιακές καταναλώσεις των Κύπριων πολιτών, χωρισμένες ανά διεύθυνση. Σεβόμενοι την ιδιωτικότητα των Κυπρίων πολιτών, οι καταναλώσεις αυτές είναι ανώνυμες. Με την ομαδοποίηση των καταναλώσεων σε επίπεδο οδού/γειτονιάς, εξασφαλίζεται περαιτέρω η ανωνυμία μεταξύ των καταναλωτών και των καταναλώσεων τους. Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Facebook καθίσταται δυνατή η σύγκριση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κάποιου καταναλωτή με τους διαδικτυακούς του φίλους, δεδομένου ότι έχουν και αυτοί με τη σειρά τους χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Social Electricity. Τέλος, μέσω του Social Electricity μπορεί ο χρήστης να δει στατιστικά που αφορούν τις περιοχές με την λιγότερη/περισσότερη κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή του, την επαρχία που διαμένει ή και ολόκληρη τη Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του ITU-T Malcolm Johnson, «το ITU έχει δεσμευτεί για την επίτευξη βιώσιμης και οικονομικά προσιτής ενέργειας για όλους. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε ένα αειφόρο μέλλον». Ειδικά στη Κύπρο, με τις γνωστές ενεργειακές ιδιαιτερότητες, η εφαρμογή Social Electricity έρχεται να δώσει κίνητρα στους Κύπριους καταναλωτές να εργαστούν για μια πιο «πράσινη» πατρίδα.

Η εφαρμογή Social Electricity είναι διαθέσιμη σε πειραματικό στάδιο (beta), στο σύνδεσμο http://apps.facebook.com/socialelectricity/, για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή Apple Mac. Θα πρέπει να διατηρείτε λογαριασμό στο Facebook για να την χρησιμοποιήσετε. Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει η τελική έκδοση της εφαρμογής σε Παγκύπρια κλίμακα, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της ΑΗΚ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εργαστηριού Δικτύων (http://www.netrl.cs.ucy.ac.cy/) ή επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..