cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Imagine Cup 2014 National Finals

Imagine Cup 2014 National Finals

imagine-cup-2014Στις 28 Απριλίου 2014 η Microsoft, με χορηγό τη διεθνής εταιρεία Wargaming, διοργάνωσε για τέταρτη φορά στην Κύπρο έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους φοιτητικούς διαγωνισμούς τεχνολογίας, που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής. Ο διαγωνισμός αυτός ενθαρρύνει τους πιο ταλαντούχους προγραμματιστές στο να εργαστούν δημιουργικά και να δώσουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πείνα, τη φτώχεια, την εκπαίδευση, τον έλεγχο των ασθενειών, την υγεία, το περιβάλλον και άλλα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Φέτος οι ομάδες είχαν χωριστεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: Innovation, World Citizenship και Games.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η νικήτρια ομάδα (για την κατηγορία Innovation) είναι από το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές: Φιλόκυπρο Ιουλιανού, Φίλιππο Παπαφιλίππου, Μάριο Βλαδιμήρου, και Παναγιώτη Ηρακλέους. Μέντορας τους είναι ο υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής Κωνσταντίνος Κώστα.
Η εφαρμογή που δημιούργησαν και παρουσίασαν ονομάζεται Handy Motion και σκοπεύει στο να βελτιώσει τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Το σύστημα αποτελείται από μία εφαρμογή που υλοποιήθηκε στο Windows Phone και ένα ειδικά σχεδιασμένο γάντι. Το γάντι είναι σχεδιασμένο ώστε στις άκρες των δακτύλων να βρίσκονται τοποθετημένες χρωματιστές LEDs. Mε τη χρήση της κάμερας του Windows Phone μπορεί να ανιχνευθεί η θέση της κάθε χρωματιστής LED. Ανάλογα με την κίνηση των δακτύλων του χεριού αποστέλνονται τα δεδομένα της ανίχνευσης μέσω Bluetooth στο πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή. Κύριος στόχος του συστήματος είναι η επεξεργασία των προαναφερθέντων δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η μετάφραση από τη νοηματική γλώσσα σε κείμενο. Αυτό θα βοηθήσει τα άτομα με περιορισμένη ακοή ή κωφάλαλα άτομα να επικοινωνήσουν πιο εύκολα (ακόμη και σε χώρο με περιορισμένο φωτισμό). Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει συγκεκριμένες λειτουργίες στον υπολογιστή ή ακόμη και να αναπαράγει κάποια μελωδία ανάλογα με την κίνηση του χεριού (γάντι). Στόχος του Handy Motion είναι να αλλάξει τον τρόπο αλληλεπίδρασης των ατόμων με τις ηλεκτρονικές συσκευές και να προτείνει ένα καινούριο τρόπο παραγωγής πολυφωνικής και μικροτονικής μουσικής μέσω των κινήσεων των χεριών.
Αυτή η καινοτόμα ιδέα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι τους ημιτελικούς, έτσι ώστε να φέρει ένα νέο τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, αλλά και συσκευών. Οι ημιτελικοί του διαγωνισμού θα διεξαχθούν online στις 31 Μαΐου 2014 και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!