cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

23 Σεπτεμβρίου 2011, Βραδιά του Ερευνητή, Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία

Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) θα διοργανώσει για έκτη συνεχή χρονιά, στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 την εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή», στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας με επίκεντρο τους ερευνητές.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία και θα περιλαμβάνει σειρά δραστηριοτήτων με τίτλο: “Science Revealed!”. Η φετινή εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Δημάρχου της Λευκωσίας, κας Ελένης Μαύρου. Στόχος της εκδήλωσης είναι να απομυθοποιηθεί η εικόνα του ερευνητή ως «απόμακρου επιστήμονα» κλεισμένου σε ένα εργαστήριο και αποκομμένου από την κοινωνία, μια εικόνα που πιθανόν να έχει καλλιεργηθεί μέσα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Επίσης, η εκδήλωση στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας εικόνας των ερευνητών και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην κοινωνία και στην ενθάρρυνση νέων ατόμων να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία στην έρευνα. Σημειώνεται ότι, παρόμοιες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στα περίπτερα της φετινής εκδήλωσης ερευνητές θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους και θα ενημερώνουν το κοινό για τη σημασία της έρευνας καθώς και για τις πρακτικές εφαρμογές των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε ερευνητικά πειράματα έτσι ώστε να γίνει ο καθένας για μια βραδιά ερευνητής!

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός «S-Factor» που αφορά στην επικοινωνία της επιστήμης ανάμεσα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχος του Διαγωνισμού είναι να προκαλέσει τους μαθητές να ασχοληθούν με ένα επιστημονικό φαινόμενο και να βρουν ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο να το παρουσιάσουν μπροστά στο κοινό μέσα σε τρία λεπτά. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μια εναλλακτική μουσική και θεατρική πρόταση από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δομετίου Β’ (ΚΒ), ενώ η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου θα είναι παρούσα στην εκδήλωση με τηλεσκόπια ώστε το κοινό να μπορεί να εξερευνήσει το νυχτερινό ουρανό της Λευκωσίας. Τέλος, στην «Ευρωπαϊκή Γωνιά» θα παρέχεται ενημερωτικό υλικό σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας