CS-UCY Logo

ΕΠΛ202: Εξερευνήσεις στην Πληροφορική 

Εργασίες

Χειμερινό Εξάμηνο 2016


Ευρετήριο

ΕΠΛ202 | Συμβόλαιο | Πρόγραμμα Μαθημάτων | Εργασίες | Χρήσιμο Υλικό  |  Ανακοινώσεις


Εργασίες Εξαμήνου

Στο πλαίσιο του μαθήματος σάς ζητείται να παραδώσετε:

Πολύ σημαντική πτυχή των εργασιών και βασικό στοιχείο της αξιολόγησής τους είναι η αποτελεσματική επικοινωνία. Η επικοινωνία αποτελεί βασικό συστατικό της επιστημονικής εργασίας και απαραίτητη προϋπόθεση μιας επιτυχημένης καριέρας. Ωστόσο, η επικοινωνία (με το γραπτό ή προφορικό λόγο), απαιτεί γνώση, εμπειρία και επίμοχθη προετοιμασία. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός με κατευθυντήριες γραμμές για την επιστημονική επικοινωνία, τις οποίες πρέπει να κατανοήσετε και να εφαρμόσετε, είναι διαθέσιμος στον ιστοχώρο του περιοδικού Nature.


Δοκίμιο Βιβλιοπαρουσίασης

Περιγραφή

Στόχος της εργασίας αυτής είναι η κριτική μελέτη ενός βιβλίου από συγκεκριμένο κατάλογο τίτλων και η συγγραφή Δοκιμίου Βιβλιοπαρουσίασης 8-15 σελίδων για το βιβλίο το οποίο θα σας ανατεθεί και το θέμα που αυτό διαπραγματεύεται. Τα δοκίμια βιβλιοπαρουσίασης και βιλιοκριτικής αποσκοπούν στο να δώσουν στον αναγνώστη τους μια κριτική ανασκόπηση των βασικών σημείων ενός βιβλίου. Τα δοκίμια αυτά συνήθως έχουν την ακόλουθη δομή:

  1. Εισαγωγή: περιλαμβάνει την κεντρική ιδέα την οποία θέλει να αναπτύξει ο συγγραφέας του Δοκιμίου. Με την εισαγωγή μπορείτε να τοποθετήσετε το βιβλίο σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, να περιγράψετε την κεντρική ιδέα του βιβλίου και την προσέγγιση που ακολουθεί ο συγγραφέας στην ανάπτυξη αυτής της ιδέας και να δώσετε μια σύνοψη της κριτικής σας για το βιβλίο. Η εισαγωγή δεν πρέπει να ξεπερνάει την μια σελίδα.
  2. Περίληψη του βιβλίου: περιλαμβάνει μια ανασκόπηση του βιβλίου περίπου 4 σελίδων, εστιάζοντας στα βασικά σημεία του βιβλίου και στα πιο σημαντικά θέματα που θίγει ο συγγραφέας. Η περίληψη πρέπει να είναι σύντομη και σαφής.
  3. Κριτική συζήτηση: Η βιβλιοκρισία εξετάζει την συνεισφορά του βιβλίου στην θεματολογία την οποία πραγματεύεται. Ξεκινώντας τη συγγραφή της κριτικής συζήτησης, μπορείτε να εξετάσετε πώς ο συγγραφέας επιχειρεί να προεκτείνει την γνώση, την κατανόηση ή την αντιπαράθεση για το θέμα το οποίο πραγματεύεται το βιβλίο. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να «τοποθετείσετε» το βιβλίο στο επιστημονικό, τεχνολογικό ή κοινωνικό συγκείμενο στο οποίο αναφέρεται. Έχοντας τοποθετήσει το βιβλίο στο σωστό συγκείμενο, θα είστε σε θέση να επεξεργαστείτε την κριτική σας ανάλυση. Μπορείτε να επιλέξετε να αξιολογήσετε αν το βιβλίο έχει κάποια σημαντική ή χρήσιμη συνεισφορά (αν είστε γνώστες άλλων πληροφοριών γύρω από το θέμα που αυτό πραγματεύεται), αν ο συγγραφέας τεκμηριώνει επαρκώς τις απόψεις του, αν ο συγγραφέας εξετάζει διάφορες οπτικές γωνίες του θέματός του κλπ. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε την κριτική συζήτηση του βιβλίου ως αφετηρία για την δική σας κριτική ή σχολιασμό του θέματος που πραγματεύεται το βιβλίο ή για να διατυπώσετε τους δικούς σας προβληματισμούς. Μπορείτε επίσης, να αναφερθείτε σε άλλες πηγές οι οποίες έχουν περιέλθει στην προσοχή σας (βιβλία, ομιλίες, άρθρα) και οι οποίες ενισχύουν ή αντιβαίνουν στα επιχειρήματα και συμπεράσματα του βιβλίου.
  4. Συμπέρασμα: Σύνοψη των βασικών σημείων της κριτικής σας για το βιβλίο.

Οδηγίες

Παραδοτέα

Αξιολόγηση

Χρήσιμες Παραπομπές


Διαγωνισμός Βίντεο για Προβολή Επιστημονικής Συνεισφοράς

Περιγραφή

Στόχος της εργασίας αυτής είναι να εξοικειωθείτε με το ερευνητικό έργο του Τμήματος, επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα επιστημονικής ή τεχνολογικής συνεισφοράς και προετοιμάζοντας την παρουσίασή του ώστε αυτό να καταστεί εύληπτο σε ένα ευρύτερο κοινό. Η επιλογή του παραδείγματος θα γίνει από εσάς με κριτήριο αφ' ενός τα επιστημονικά σας ενδιαφέροντα και αφ' ετέρου την επιστημονική καινοτομία της συνεισφοράς ή τον εν δυνάμει κοινωνικό ή οικονομικό αντίκτυπό της. Η παρουσίαση της συνεισφοράς που θα επιλέξετε να προβάλλετε θα γίνει μέσω πεντάλεπτου βίντεο, το οποίο θα δημιουργήσετε και θα αναρτήσετε στο YouTube.

Οδηγίες

Παραδοτέα

Αξιολόγηση

Χρήσιμες Παραπομπές

Μερικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παραγωγή του βίντεο:

Μερικά παραδείγματα υποδειγματικών άρθρων που παρουσιάζουν επιστημονικά επιτεύγματα:

[ΕΠΛ202]


Πέτρος Παναγή, © 2016