ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΠΛ 428: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Ακαδημαϊκό Έτος 2007-2008, Εαρινό Εξάμηνο

Παρουσιάσεις Φοιτητών

Ώρα Παρουσίασης

Θέμα

Μέλη Ομάδας

Αρχείο

Δευτέρα 31/3
13:30-13:55 (25 min) Διαχείριση Συστήματος Υποδομής Πλέγματος EGEE Christodoulos Efstathiades
Doros Georgiou
EGEE.pdf
13:55-14:20 (25 min) Ενδιάμεσο Λογισμικό Πλέγματος gLite Marinos Argyrou
Aristodimos Pipis
gLite.pdf
14:20-14:45 (25 min) Hancock Exarchakos Nikolaos
Zografakis Ioannis
Hancock.pdf
Πέμπτη 3/4
13:30-13:55 (25 min) Windows: Threads and Concurrency
Orestis Spanos
Christos Kyriakou
ThreadsAndConcurrency.pdf
13:55-14:20 (25 min) Windows: Process Management and IPC Panagiotis Petsas - - -
14:20-14:45 (25 min) Ruby Marios Hadjipollas
Katerina Kounouni
Ruby.pdf

 


Σημαντικές Σημειώσεις

  • Παρακαλώ στείλτε την παρουσίαση σας σε PPT και PDF (1 διαφάνεια ανά σελίδα) με ηλεκ. ταχυδρομείο στους δυο διδάσκοντες του μαθήματος mdd@cs. και cchrys@cs. μέχρι την Κυριακή 30/3.
  • Παρακαλούμε να προσέλθετε όλοι κανονικά στην ώρα σας. Σημειώστε ότι η προσέλευση τόσο των ατόμων που θα κάνουν τις παρουσιάσεις όσο και του ακροατηρίου είναι υποχρεωτική και θα βαθμολογηθεί. Εάν για οποιανδήποτε λόγο δε μπορείτε να προσέλθετε τότε να ενημερώσετε τους διδάσκοντες έγκαιρα.
  • Οι παρουσιάσεις αποτελούν υλικό το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην τελική εξέταση.
  • Παρακαλούμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες παρουσιάσεων όπως αυτές δίδονται πιο κάτω.

Διαδικασία Επιλογής Θέματος

Την 11η βδομάδα θα κληθείτε να δώσετε μια παρουσίαση (20 λεπτά), σε ομάδες των δυο ατόμων, σε ένα από τα ακόλουθα θέματα:
Scripting Languages: 1) Hancock (δείτε και σχετικό βίντεο), 2) Ruby,  3) Ενδιάμεσο Λογισμικό Πλέγματος gLite, 4) Διαχείριση Συστήματος Υποδομής Πλέγματος EGEE.
Windows Systems Programming: 5) Sockets, 6) Process Management and IPC, 7)Threads and Concurrency.

Διαδικασία Επιλογής Θέματος: Η διαδικασία της επιλογής των θεμάτων θα ισχύσει από την Παρασκευή 8/2 μέχρι την Τρίτη 12/2. Καλείστε να στείλετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στον υπεύθυνο του εργαστηρίου και να δηλώσετε: i) τα ονόματα των μελών της ομάδας, ii) τον αριθμό της φοιτητικής ταυτότητας των μελών και iii) τους τίτλους τριών θεμάτων (με σειρά προτίμησης) τα οποία σας ενδιαφέρουν να παρουσιάσετε. Η τελική  κατανομή των θεμάτων θα γίνει στο εργαστήριο της Τετάρτης 13/2 από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου μετά από συνεννόηση με τους διδάσκοντες. Απαραίτητη προϋπόθεση των παρουσιάσεων, είναι να είναι κατανεμημένος ισοδύναμα ο χρόνος ομιλίας των μελών της ομάδας.


Οδηγίες Προετοιμασίας Παρουσίασης

A. Περιεχόμενο

Στόχος των 20-λεπτων παρουσιάσεων είναι να επεξηγήσετε στο ακροατήριο τα σημαντικότερα στοιχεία του εργαλείου ή της βιβλιοθήκης που καλείστε να παρουσιάσετε. Υποθέστε ότι το ακροατήριο ήδη γνωρίζει τις έννοιες του μαθήματος, αλλά όχι συγκεκριμένες πληροφορίες για το εργαλείο (ή βιβλιοθήκη) που θα παρουσιάσετε. Οι σημειώσεις πρέπει να είναι πολύ σαφείς και αυτό-επεξηγηματικές, εφόσον οι συμφοιτητές/τριες σας θα τις πάρουν  για να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο εργαλείο (βιβλιοθήκη) στο σπίτι. Σημειώστε ότι το περιεχόμενο των παρουσιάσεων θα αποτελέσει μέρος της εξεταστέας ύλης. Πιο κάτω σας δίδετε ένα γενικό πλάνο το οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε.

1) Τίτλος Παρουσίασης και Ονόματα μελών ομάδας (1 διαφάνεια)

2) Ιστορική Αναδρομή (1-2 διαφάνεια): Από που προέρχεται αυτό το εργαλείο ή πότε εμφανίστηκε αυτή η βιβλιοθήκη (χρονολογία, δημιουργοί, κτλ), σε τι πλατφόρμες τρέχει. Ποιες είναι οι βασικές εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν (άλλα εργαλεία, άλλες τεχνικές να κάνουμε το ίδιο πράγμα). Εδώ είναι καλή ιδέα να πάρετε πληροφορίες από το Wikipedia.

3) Πλεονεκτήματα / Μειονεκτήματα (1-2 διαφάνειες): Πότε συνίσταται η χρήση του εργαλείου ή της βιβλιοθήκης και πότε είναι περιττή η χρήση του. Συνοψίστε τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα με βάση τις δικές σας εμπειρίες, το wikipedia και ότι άλλες πηγές χρησιμοποιήσετε.

4) Εγκατάσταση (2-3 διαφάνειες)
    - Τι χρειάζεται να ανακτήσω για να μπορέσω να εγκαταστήσω το συγκεκριμένο εργαλείο.

    - Παρουσιάστε κάποιο τυπικό κώδικα ο οποίος επιτρέπει σε κάποιον να εκτελέσει το "Hello World"

    - Δείξετε πως θα μεταγλωττίσω ή μεταφράσω τον πηγαίο κώδικα και το αποτέλεσμα.

5) Παρουσίαση Δυνατοτήτων Εργαλείου/Γλώσσας μέσω Παραδειγμάτων (15-20 διαφάνεια)

Αυτό είναι το κυριότερο μέρος της παρουσίασης. Εδώ θα πρέπει να δείξετε τις διάφορες δυνατότητες του εργαλείου (ή βιβλιοθήκης), αυτές οι οποίες κάνουν το εργαλείο (ή βιβλιοθήκη) τόσο ξεχωριστό/ή. Για κάθε δυνατότητα, αναμένετε να παρουσιάσετε τόσο την ιδέα (εντολή), ένα μικρό πρόγραμμα και το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προγράμματος. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους συμφοιτητές/τριες σας να εκτιμήσουν την πολυπλοκότητα χρήσης του εργαλείου ή της βιβλιοθήκης. Εννοείτε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσουν την κάθε επί μέρους εντολή των παραδειγμάτων σας, παρά μόνο να πάρουν μια αρκετά καλή ιδέα για το τι μπορεί να επιτευχθεί με το συγκεκριμένο κώδικα.

6) Συμπεράσματα (1 διαφάνεια) Δώσετε συνοπτικά τα συμπεράσματά σας (3-4 σημεια)

7) Βιβλιογραφία (1 διαφάνεια): Τι πηγές χρησιμοποιήσατε για να ετοιμάσετε την παρουσίαση σας. (δώστε τα ονόματα των βιβλίων, ερευνητικών άρθρων ή συνδέσμων σε ιστοσελίδες).

Β. Μορφοποίηση

Παρακαλώ συμβουλευθείτε τον ακόλουθο οδηγό στην προετοιμασία της παρουσίασης σας:

PowerPoint Presentation Tips: http://people.westminstercollege.edu/faculty/ggagne/fall2006/098/Presentations-Tips.ppt

Γ. Παρουσίαση

Ευχαριστίες στον Καθ. Μιχάλη Φαλούτσο, Παν. Καλιφορνίας,  για τα πιο κάτω σημεία ( http://www.cs.ucr.edu/~michalis/TECHWRITING/presentation-20.html )

 

Η βαθμολόγηση της παρουσίασης θα γίνει βάση όλων των πιο πάνω κριτηρίων:  Περιεχόμενο, Μορφοποίηση και Παρουσίαση.

Σημειώστε ότι απαραίτητη προϋπόθεση των παρουσιάσεων, είναι να είναι κατανεμημένος ισοδύναμα ο χρόνος ομιλίας μεταξύ των μελών της ομάδας.

 


Καλή Επιτυχία!

 



Παρουσιάσεις Φοιτητών

 

University of Cyprus, Department of Computer Science, © 2008