MOBILE-AR - Mobile AR Assisted Maintenance
Duration: 24 months (2010 - 2012)
Start: 1/11/2010
Principal Investigator: Γιώργος Χρυσάνθου
Main Funding Source: Cyprus Research Promotion Foundation
Total Cost: 60,640
Η μείωση του χρόνου αδράνειας και η βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής είναι βασικοί παράγοντες για να παραμείνει ένα κατασκευαστής ανταγωνιστικός. Η τρισδιάστατη απεικόνιση και η υπολογιστική όραση αξιοποιούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, π.χ. για δημιουργία 3Δ εγχειριδίων ή για τον έλεγχο της ποιότητα των προϊόντων. Το επόμενο βήμα, που υλοποιείται ήδη σε ερευνητικά προγράμματα, είναι η χρήση συστημάτων αυξημένης πραγματικότητας (AR).
Το AR έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για τη συστηματική συντήρηση, την αναβάθμιση και τη βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας των ολοένα και πιο πολύπλοκων μηχανημάτων. Για να είναι όμως πραγματικά χρήσιμη το AR στο βιομηχανικό περιβάλλον, πρέπει να είναι ευπρόσιτο και εύκολα διαθέσιμο εκεί που χρειάζεται. Η A.R.M.E.S. (Augmented Reality for Maintenance Service Enhancer) είναι μια από τις λίγες εταιρίες παγκόσμιος που προσφέρει λύσεις για AR στη συντήρηση. Το παρόν της σύστημα βασίζεται σε προσωπικούς υπολογιστές (PC).
Αυτό το πρόγραμμα προτείνει την επέκταση της τεχνολογίας της A.R.M.E.S. σε κινητές συσκευές και οι βασικοί του στόχοι είναι:
1) Η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας AR (MainViz mobile) για κινητές συσκευές που θα συνδυάζει:
(α) Τρισδιάστατη απεικόνιση πραγματικού χρόνου πολύπλοκων μοντέλων, και
(β) Αλγόριθμους όρασης και επαυξημένης πραγματικότητας για κινητές συσκευές που ειδικεύονται στην ανίχνευση εσφαλμένων ενεργειών κατά τη διάρκεια των προκαθορισμένων διαδικασιών συντήρησης.
2) Εφαρμογή δοκιμών και τεκμηρίωσης του συστήματος στο χώρο της κατασκευαστικής βιομηχανίας με σκοπό τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αλλαγής καλουπιών στα μηχανήματα έγχυσης θερμοπλαστικών υλών.
Το έργο τούτο θα υλοποιηθεί μέσω ενός δικτύου συνεργασίας που συγκροτείται από τρεις, πλέον αρμόδιους, συνεργαζόμενους φορείς: δύο Κυπριακές Μικρομεσαίες (ΜΜΕ) και έναν ερευνητικό οργανισμό, με αμοιβαία οφέλη και για τους τρείς:
1) Η εταιρεία A.R.M.E.S. θα διευρύνει το φάσμα της όσον αφορά τα προϊόντα βιομηχανικής συντήρησης στο πεδίο των κινητών συσκευών και θα δημιουργήσει βασική τεχνολογία με ευρύ φάσμα πιθανών μελλοντικών εφαρμογών.
2) Η τεχνολογία που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) θα έχει τη δυνατότητα ευρείας αναγνώρισης μέσω δημοσιεύσεων αλλά και μέσω της προοπτικής της μελλοντικής αξιοποίησής της από εγχώριες εταιρείες.
3) Η Κυπριακή εταιρεία Elysee Irrigation Ltd θα εγείρει την ευαισθητοποίηση του προσωπικού της σε ότι αφορά την υπό έρευνα διαδικασία και παράλληλα θα εξοικειωθεί με τη καινοτόμο τεχνολογία. Σε μακροπρόθεσμη βάση, ενδεχομένως να καταστεί ικανή να εφαρμόσει μία παρόμοια λύση σε όλες τις εργοστασιακές διαδικασίες της.