cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

  • Βραβευθέντες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής 2020-2021
    Βραβευθέντες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής 2020-2021
  • Computer Science Department Building
    Computer Science Department Building
  • Τρισδιάστατη αναπαράσταση της οικίας του Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου (Εθνολογικό Μουσείο)
    Τρισδιάστατη αναπαράσταση της οικίας του Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου (Εθνολογικό Μουσείο)
  • Multi-touch 3D application illustrating the Walls of Nicosia through centuries (Leventio Museum). Developed by the Computer Graphics and VR Research Lab.
    Multi-touch 3D application illustrating the Walls of Nicosia through centuries (Leventio Museum). Developed by the Computer Graphics and VR Research Lab.
  • Computer Science Department Courtyard
    Computer Science Department Courtyard
  • Ceremony for the Award of an Honorary Doctorate to Dr. Christos Papadimitriou, March 18, 2008
    Ceremony for the Award of an Honorary Doctorate to Dr. Christos Papadimitriou, March 18, 2008
  • Motion capture system in the Computer Graphics and Virtual Reality Research Laboratory
    Motion capture system in the Computer Graphics and Virtual Reality Research Laboratory
  • Hariton Efstathiades - Best student paper award, ”Online Social Network Evolution: Revisiting the Twitter Graph”, IEEE Big Data 2016
    Hariton Efstathiades - Best student paper award, ”Online Social Network Evolution: Revisiting the Twitter Graph”, IEEE Big Data 2016
  • Courtyard between Computer Science and Economics and Management Departments
    Courtyard between Computer Science and Economics and Management Departments
  • Computer Graphics and Virtual Reality Research Laboratory
    Computer Graphics and Virtual Reality Research Laboratory
  • 7η Ημερίδα Πληροφορικής για Μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, 2016
    7η Ημερίδα Πληροφορικής για Μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, 2016
  • Εφαρμογή πολλαπλής αφής που δείχνει σε 3D τις οχυρώσεις της Λευκωσίας ανά τους αιώνες (Λεβέντειο Μουσείο)
    Εφαρμογή πολλαπλής αφής που δείχνει σε 3D τις οχυρώσεις της Λευκωσίας ανά τους αιώνες (Λεβέντειο Μουσείο)
  • Networks Research Laboratory (NetRL)
    Networks Research Laboratory (NetRL)
  • Computer Science Department Building2
    Computer Science Department Building2
  • Ceremony for the Award of an Honorary Doctorate to Dr. Andrew Viterbi, March 5, 2010
    Ceremony for the Award of an Honorary Doctorate to Dr. Andrew Viterbi, March 5, 2010
  • Dr. Christos Papadimitriou with faculty members of the Computer Science Department, March 18, 2008
    Dr. Christos Papadimitriou with faculty members of the Computer Science Department, March 18, 2008
  • Computer Graphics and Virtual Reality Research Laboratory
    Computer Graphics and Virtual Reality Research Laboratory
  • Computer Science Department Building
    Computer Science Department Building
  • Σύστημα motion capture στο εργαστήριο γραφικών και εικονικής πραγματικότητας
    Σύστημα motion capture στο εργαστήριο γραφικών και εικονικής πραγματικότητας
  • CS Department Tele-Education facilities, Room 148, Wing E, Building 12, New campus
    CS Department Tele-Education facilities, Room 148, Wing E, Building 12, New campus
  • University of Cyprus, New Campus, Courtyard
    University of Cyprus, New Campus, Courtyard

Σημαντικές Στιγμές

SAGT 2023 Best Paper Award for Professor Marios Mavronicolas

The paper "Computational Complexity of Decision Problems about Nash Equilibria in Win-Lose Multi-Player Games" coauthored by Marios Mavronicolas, Kristoffer Arnsfelt Hansen and Vittorio...

Θέσπιση ετήσιας Υποτροφίας Εις Μνήμη Μιχάλη Πολυδώρου σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει τη θέσπιση της ετήσιας Υποτροφίας Εις Μνήμη Μιχάλη Πολυδώρου, αρχίζοντας από το ακαδημαϊκό έτος 2023-24. Το Πανεπιστήμιο...

TONEMAP

TONEMAP

Υψηλής Ποιότητας Απόδοση Εικόνων για Σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας με Εφαρμογή στην Στρατιωτική Εκπαίδευση (Γ. Χρυσάνθου)

Duration: 24 months (2005-2007)

Start: 1/9/2005

Project Website: http://www2.cs.ucy.ac.cy/tonemap/

Principal Investigator: Γ. Χρυσάνθου

Main Funding Source: Cyprus Research Promotion Foundation

Total Cost: 60,284.58

Η ακριβής προσομοίωση της κατανομής της ενέργειας του φωτός στις σκηνές δεν εγγυάται ότι οι παραγόμενες εικόνες θα έχουν ρεαλιστική οπτική εμφάνιση. Οι κυριότεροι λόγοι για αυτό είναι: Πρώτο, το δυναμικό εύρος της ενέργειας φωτός μέσα στη σκηνή μπορεί να έχει τεράστια διαφορά από την δυναμική διαφορά που μπορεί να παραχθεί από την συσκευή έκθεσης. Δεύτερο, είναι απαραίτητο να προσομοιώσουμε τη συμπεριφορά του Ανθρώπινου Οπτικού Συστήματος (HVS) για να συλλάβουμε τη σωστή εμφάνιση της αρχικής σκηνής. Για παράδειγμα, οι οπτικές συνθήκες των δυο παρατηρητών (σκηνή και έκθεση (display)) μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος χρησιμοποιείται μια ομάδα αλγορίθμων που ονομάζονται Χαρτογράφηση Τόνου (TM) και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: καθολικοί και τοπικοί. Οι πρώτοι ονομάζονται και καμπύλες αναπαραγωγής τόνου (TRCs), και οι τελευταίοι τελεστές αναπαραγωγής τόνου (TROs). Οι TRCs, λειτουργούν σε επίπεδο εικονοστοιχείου στην εισαγόμενη εικόνα, κάνοντας τους αλγορίθμους απλούς και αποδοτικούς. Αντίθετα, οι TROs χρησιμοποιούν χωρικές δομές των δεδομένων της εικόνας προσπαθώντας να διατηρήσουν τον τοπικό βαθμό διαφοράς φωτεινού-σκούρου της εικόνας. Αυτοί οι αλγόριθμοι επιτρέπουν το μετασχηματισμό της έντασης του ίδιου εικονοστοιχείου της εισαγόμενης εικόνας σε διαφορετικές τιμές έκθεσης, ή διαφορετικές εντάσεις εικονοστοιχείου στην ίδια τιμή έκθεσης με βάση στο τοπικό τους περιβάλλον.
Η αναπαραγωγή της συμπεριφοράς του HVS είναι σημαντική για τις εφαρμογές όπου χρειάζεται η ρεαλιστική αναπαραγωγή του πραγματικού κόσμου, όπως εκπαίδευση με τη βοήθεια VR συστήματος.
Σε αυτό το έργο προτείνουμε την ανάπτυξη ενός συστήματος Ιδεατής Πραγματικότητας (VR system) για την προσομοίωση πεδίου μάχης για την εκπαίδευση στρατιωτών είτε σε εχθρικές συνθήκες με ελάχιστο φωτισμό ή σε συνθήκες μάχης με στιγμιαίες εκρήξεις, φωτιά, κτλ. Για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλισμό στο πεδίο μάχης είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε Υψηλού Δυναμικού Εύρους (HDR) εικόνες. Οι εικόνες αυτές, περιέχουν πραγματικό και τεράστιο εύρος φωτεινότητας και πληροφορίας χρώματος, αλλά οι οθόνες και οι προβολείς που κυκλοφορούν, δεν είναι ικανά να εκθέσουν το τεράστιο εύρος φωτεινότητας που υπάρχει στον πραγματικό κόσμο. Για να μπορέσουμε να δούμε τις εικόνες αυτές σε κανονικές οθόνες χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ένας ΤΜ τελεστής. Μιας και τα υπάρχων TROs δεν είναι ικανά να τρέχουν σε πραγματικό χρόνο, προτείνουμε σε αυτό το έργο την ανάπτυξη μιας γενικής TM πλατφόρμας που επιτρέπει την ενσωμάτωση οποιουδήποτε τοπικού αλγορίθμου για την πολύ γρήγορη, δηλ. διαδραστική εκτέλεση.
Η βασική ιδέα είναι η μείωση του αριθμού των λειτουργιών που ένας ΤΜ τελεστής χρειάζεται για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η ιδέα μπορεί να εξαχθεί, με το σκεπτικό της εκτέλεση απλών επαναληπτικών κομματιών σε ένα μεγάλο ποσό δεδομένων (εικόνες) από τα GPU (κάρτες γραφικών). Για αυτό το σκοπό τα χαρακτηριστικά των τελευταίων καρτών γραφικών θα αξιοποιηθούν, αλλά δυστυχώς η επέκταση μιας υπάρχουσας λύσης για καθολικούς τελεστές δεν είναι καθόλου τετριμμένη.

Καλωσόρισμα

Καλωσορίσατε στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια το Τμήμα έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη με ισχυρές ομάδες δικτύων υπολογιστών, αρχιτεκτονικής υπολογιστών, αλγορίθμων, βάσεων δεδομένων, εξόρυξης δεδομένων, κατανεμημένης επεξεργασίας, τεχνητής νοημοσύνης, τεχνολογίας λογισμικού, διαδικτυακού υπολογισμού και γραφικών. Το Τμήμα Πληροφορικής προσφέρει Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου Πληροφορικής με 7 διαφορετικές εξειδικεύσεις, ένα αριθμό Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που οδηγούν σε τίτλους Μάστερ καθώς και σπουδές επιπέδου Διδακτορικού στην Πληροφορική.

Το Τμήμα έχει ισχυρές ερευνητικές υποδομές αποτελούμενες από υψηλής απόδοσης συστοιχίες, δίκτυα αποθήκευσης, υπολογιστικές νεφέλες, έξυπνα τηλέφωνα και αισθητήρες, καθώς επίσης και εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας. Από το 2005, το Τμήμα Πληροφορικής έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 160 ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας της Κύπρου, με συνολική χρηματοδότηση πάνω από 21.5 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ μια συνοπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Τμήματός μας.