EPL446: Advanced Database Systems
by Demetris Zeinalipour
Department of Computer Science
University of Cyprus

Quick Links

WebMail
CS Courses

EPL446: Student Presentations

Student Presentations Objective

These short presentations allow students to explore a new tool or system and present it to their fellow students in a conscise and clear manner. All presentations are required to follow a specific structure that will be outlined in this page. The presentations will be logged under this page in order to allow easy access to other students and practitionaires that want to explore the respective tool, language or technology.

Student Presentations

YearTopicsGroup MembersPPT
2009Oracle's Berkeley DB Exarchakos Nikolas 2009-berkeleydb.ppt
2009Apache's DerbyZografakis Ioannis2009-derby.ppt
2009TinyDBGeorgiou Doros2009-tinydb.ppt
2009StreamBase and StreamSQLGerasimou Simos2009-streambase.ppt
2009Google's Google App Engine and Google's Datastore APIManoli Andreas2009-gstore.ppt
2009Amazon's SimpleDB and Simple Storage Service (S3)Tsixlakis Eftixis2009-simpledb.ppt

List of Topics

Future


2009

General Directives

All presentations need to adhere to the following strict rules:

Language: Greek
Format: Powerpoint
Group Size: 1
Presentation Length: 25 minutes

All sources (presentation & demo sources) should be turned-in using Moodle.

Procedure

Week 2: Topics, Group Sizes and Presenation Length are announced
Week 2 until Week4: Students email the following information to their Teaching Assistant: Their top-3 topics in order of preference and ii) Group member names and student IDs .
Week 4:
Topics are assigned to the students in the laboratory
Week 4 until Week n-1: The Students prepare the presentation based on the instructions outlined below. All sources (presentation & demo sources) should be turned-in using Moodle until the night prior their presentation.
Week n: The students present their presentation in class. Note that the specific date of you presentation will be announced under the weekly schedule.

Instructions in Greek (Οδηγίες Προετοιμασίας Παρουσίασης)

A. Περιεχόμενο

Στόχος των σύντομων παρουσιάσεων είναι να επεξηγήσετε στο ακροατήριο τα σημαντικότερα στοιχεία του εργαλείου ή της βιβλιοθήκης που καλείστε να παρουσιάσετε. Υποθεστε ότι το ακροατήριο ήδη γνωρίζει τις έννοιες του μαθήματος, αλλά όχι σ    υγκεκριμένες πληροφορίες για το αντικείμενο που θα παρουσιάσετε. Οι σημειώσεις πρέπει να είναι πολύ σαφείς και αυτό-επεξηγηματικές, εφόσον οι συμφοιτητές σας θα τις πάρουν  για να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο εργαλείο στο σπίτι. Σημειώστε ότι το περιεχόμενο των παρουσιάσεων θα αποτελέσει μέρος της εξεταστέας ύλης. Πιο κάτω σας δίδετε ένα γενικό πλάνο το οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε.

1) Τίτλος και Μέλη Ομάδας. (1 διαφάνεια)

2) Ιστορική Αναδρομή (1-2 διαφάνεια): Από που προέρχεται αυτό το εργαλείο ή πότε εμφανίστηκε αυτή η βιβλιοθήκη (χρονολογία, δημιουργοί, κτλ), σε τι πλατφόρμες τρέχει. Ποιες είναι οι βασικές εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν (άλλα εργαλεία, άλλες τεχνικές να κάνουμε το ίδιο πράγμα). Εδώ είναι καλή ιδέα να πάρετε πληροφορίες από το Wikipedia.

3) Πλεονεκτήματα / Μειονεκτήματα (1-2 διαφάνειες): Πότε συνίσταται η χρήση του εργαλείου ή της βιβλιοθήκης και πότε είναι περιττή η χρήση του. Συνοψίστε τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα με βάση τις δικές σας εμπειρίες, το wikipedia και ότι άλλες πηγές χρησιμοποιήσετε.

4) Εγκατάσταση (2-3 διαφάνειες)
    - Τι χρειάζεται να ανακτήσω για να μπορέσω να εγκαταστήσω το συγκεκριμένο εργαλείο.

    - Παρουσιάσετε κάποιο τυπικό κώδικα ο οποίος επιτρέπει σε κάποιον να εκτελέσει το Hello World ή μια βασική λειτουργία του συστήματος.

    - Δείξετε πως θα μεταγλωττίσω ή μεταφράσω τον πηγαίο κώδικα και το αποτέλεσμα ή πως θα εκτελεσω την βασική λειτουργία του συστήματος.

5) Παρουσίαση Δυνατοτήτων μέσω Παραδειγμάτων (15-20 διαφάνεια)

Αυτό είναι το κυριότερο μέρος της παρουσίασης. Εδώ θα πρέπει να δείξετε τις διαφορές δυνατότητες του εργαλείου (ή βιβλιοθήκης), αυτές οι οποίες κάνουν το εργαλείο (ή βιβλιοθήκη) τόσο ξεχωριστό/ή. Για κάθε δυνατότητα, αναμένετε να παρουσιάσετε τόσο την ιδέα (εντολή), ένα μικρό πρόγραμμα και το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προγράμματος. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στους συμφοιτητές σας να εκτιμήσουν την πολυπλοκότητα χρήσης του εργαλείου ή της βιβλιοθήκης. Εννοείτε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσουν την κάθε επί μέρους εντολή των παραδειγμάτων σας, παρά μόνο να πάρουν μια αρκετά καλή ιδέα για το τι μπορεί να επιτευχθεί με τον συγκεκριμένο κώδικα.

6) Συμπεράσματα (1 διαφάνεια) Δώσετε συνοπτικά τα συμπεράσματα σας (3-4 σημεια)

7) Βιβλιογραφία (1 διαφάνεια): Τι πηγές χρησιμοποιήσατε για να ετοιμάσετε την παρουσίαση σας. (δώστε τα ονόματα των βιβλίων, ερευνητικών άρθρων ή συνδέσμων σε ιστοσελίδες).

Β. Μορφοποίηση

Παρακαλώ συμβουλευθείτε τον ακόλουθο οδηγό στην προετοιμασία της παρουσίασης σας

PowerPoint Presentation Tips: http://people.westminstercollege.edu/faculty/ggagne/fall2006/098/Presentations-Tips.ppt

C. Παρουσίαση

Ευχαριστίες στον Καθ. Μιχάλη Φαλούτσο, Παν. Καλιφορνίας,  για τα πιο κάτω σημεία ( http://www.cs.ucr.edu/~michalis/TECHWRITING/presentation-20.html )

Η βαθμολόγηση της παρουσίασης θα γίνει βάση όλων των πιο πάνω κριτηρίων:  Παρουσίαση, Περιεχόμενο και Μορφοποίηση. Σημειώστε ότι απαραίτητη προϋπόθεση των παρουσιάσεων, είναι να είναι κατανεμημένος ισοδύναμα ο χρόνος ομιλίας μεταξύ των μελών της ομάδας


Καλή Επιτυχία!


 

Copyright © Department of Computer Science, University of Cyprus